Dnes začnu možná trochu kontroverzně. CUKR NENÍ JED. Jak by řekl Paracelsus „Jed od léku odlišuje množství, které dávkujeme“. S tím se naprosto ztotožňuji a protože cukr je velké téma, se kterým se setkávám dnes a denně v našich poradnách zdravého hubnutí, rozhodla jsem se toto téma sepsat laickou formou, na kterou jste ode mě už zvyklí.
A jak je to tedy s těmito pradávnými sladidly v dnešní době? Bílý, hnědý, třtinový, řepný, kdovíjaký… Jde pouze o marketingový tah a útok na naše peněženky, nebo má hnědý cukr opravdu o tolik lepších vlastností, než cukr bílý? Proč vůbec tolik lidí lpí na slazení tmavým cukrem? Je skutečně hnědá forma tohoto sladidla „zdravější“, než bílá? A jak poznáte, že se nejedná o rafinovaný cukr obarvený karamelem? V dnešním článku si řekneme to a ještě mnohem více.
Bílý cukr je nejrozšířenější a také nejlevnější sladidlo, který svou sněhově bílou barvu nemá zcela přirozeně, ale díky rafinaci. Pojďme si říci, proč se cukr vlastně rafinuje. Nejde pouze o to, aby byl cukr čistě bílý. I když věřím, že svého času šlo také o psychologický tah, aby byl koukavější, čistší a tím prodejnější. V cukrářství je bílá barva cukru velmi důležitá pro zachování bílé barvy polev. Nicméně rafinací dosáhneme i odstranění nežádoucích nečistot ze surového cukru. Spolu s nečistotami z cukru díky rafinaci odchází i vitamíny a minerály, ale snad jste si nemysleli, že tyto mikronutrienty získáte v doporučeném denním množství zrovna z cukru?
Paradoxem je, že dříve se cukr rafinoval, aby byl čistě bílý a dnes se cukr dobarvuje, aby byl hnědý. Všímáte si, jak se nechá společnost ovlivnit módními trendy? Ale jdeme dál.
Hnědý řepný cukr se vyrábí z cukrové řepy, která je dostupná téměř po celé evropě. Může být nerafinovaný, nebo může být rafinovaný a svou hnědou barvu získá přidáním melasy či obarvením karamelem. V surovém, nerafinovaném cukru se sice nachází minerály a vitamíny jako vápník, železo, hořčík, draslík, nebo dokonce vitamíny skupiny B, ale jde o tak malé, skoro až zanedbatelné množství, že byste museli jíst cukr ve velkém, abyste splnili denní dávku těchto minerálů a vitamínů. Takže pokud si nastavíte zdravý jídelníček, věřte mi, že vás nedostatek vitamínů a minerálů v cukru trápit nemusí.
Hnědý Třtinový cukr se liší výrobou, surovinou i zemí pěstování cukrové třtiny. Výživové hodnoty jsou velmi podobné cukru řepnému. Za zdravější se považuje právě díky faktu, že je nerafinovaný a obsahuje výše zmíněnou melasu. Má výraznější chuť a v dnešní době je velmi populární svou zlatohnědou barvou. I zde ale platí, že i když obsahuje vitamíny a minerály, nejde o žádné převratné množství, spíše o stopové prvky, ovšem o převratnou cenu se jedná.
Jak se v tom tedy vyznat? Jaký cukr koupit? Čím vlastně sladit? Jaký trend následovat a jakému článku věřit? VŠEHO MOC ŠKODÍ. Moc bílého cukru škodí, moc hnědého cukru škodí, moc informací na internetu škodí. Vsaďte na selský rozum a s cukrem, ani s dalšími sladidly to nepřehánějte. Používejte je ve výjimečných případech, protože chuť přirozených potravin často není třeba doslazovat. To jen naše chuťové pohárky o tom ještě neví. Ale my je umíme přizpůsobit.
Zdeněk Bubník, přední odborník a ředitel Ústavu chemie a technologie sacharidů z VŠCHT v Praze, v jednom článku z dTest: „Neexistuje žádný rozdíl mezi bílým cukrem z třtiny a z řepy. Složením je to tatáž sacharóza a stejná je i chuť obou druhů cukru. Vrásky na čele to dělalo hlavně celníkům, když měli určit, zda je cukr evropské či zámořské provenience, protože se to nedalo poznat.“
Převzato z dTestu: www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Pojďme si to tedy shrnout. Cukr je pořád sacharóza. Ať už se jedná o cukr bílý, tmavý, řepný, třtinový… A i když některý druh cukru obsahuje více vitamínů, minerálů, nebo melasy, tak je to pořád CUKR. Nadbytek cukru v jídelníčku znamená i nadbytek kalorií a každý, kdo čte tento článek jistě moc dobře ví, že energii, kterou přijmeme a nevydáme, tak následně uložíme do našich energetických zásob tuků. Tím si zaděláváme na civilizační choroby jako obezita, cukrovka, onemocnění jater, onemocnění srdce atp.
Takže pokud chcete pro své zdraví něco udělat, slaďte s mírou. Protože pokud si osladíte život moučníkem, dortíkem, nebo jinou sladkou tečkou v rozumném množství, který obsahuje cukr bílý, třtinový, nebo hnědý řepný, důležité je z toho mít radost. No a když se půjdete projít, proběhnout, nebo si dokonce zacvičíte, můžete mít čisté svědomí, protože za své zdraví aktivně bojujete.
Samozřejmě můžete zvolit i jiné alternativní způsoby slazení v podobě různých sirupů, ale o tom zase někdy jindy.
Za tým Cvičky Onlajn a Krabičkujeme
Lůca
A poslední věc! CUKR jako takový NENÍ JED! Škodí nám jeho pravidelné pojídání.