Když se řekne podzim, jaká potravina vás napadne jako první? Nás určitě dýně!

Než se vrhneme na vaření a pečení, pojďme si prozradit pár zajímavých informací o tomto většinou oranžovém zázraku přírody.

Věděli jste, že…… je dýně jedním z nejlepších zdrojů BETAKAROTENU? Tento antioxidant má blahodárné účinky na naše zdraví, to už věděly i naše babičky. Betakaroten zároveň funguje jako prekurzor vitamínu A, který v těle pomáhá v boji proti infekcím. Nesmíme také opomenout obsah vitamínů C, E, folát, železo.

Věděli jste, že…… dýně mají mnohem širší využití a blahodárné účinky nejen na naši pleť, tvorbu kolagenu a obnovu buněk, vedle toho také napomáhají zvýšit imunitu, působí jako prevence mnoha onemocnění jako jsou ta srdeční, cukrovka, prevence rakoviny, obezita a mnoho jiných nemocí.

Věděli jste, že…… je dýně technicky vzato ovoce? Ale kalorickou hodnotou, nízkosacharidovou náloží a také nízkým glykemickým indexem se řadí spíše mezi zeleninu.

Věděli jste, že…… je dýně vhodná na hubnutí? Dýně obsahuje opravdu spoustu živin a přesto je vhodná na hubnutí, protože je nízkokalorická. Obsahuje dokonce méně kalorií než brambory nebo rýže. Dále vás zasytí na poměrně dlouhou dobu pro vysoký zdroj vlákniny.

No a my pro vás dnes máme 3 naše nejoblíbenější recepty z této oblíbené superpotraviny!

Dýňová polévka

Ingredience

dýně hokaido

1 cibule

3 stroužky česneku

olej

Kořenová zelenina (petržel a mrkev)

sůl, pepř, kari nebo kurkuma, tymián

Na ozdobu dýňová semínka, zakysaná smetana

Postup

Dýni rozpůlíme, zbavíme semínek. Očištěnou dýni posolíme, posypeme tymiánem a plátky česneku, pokapeme olejem, položíme na plech a podlijeme trochou vody, dáme péct do předehřáté trouby 190*C na cca 45 minut (do změknutí). Osmažíme si cibulku nadrobno nakrájenou na oleji, přidáme upečenou dýni včetně vypečené šťávy i se slupkou, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, zalijeme vodou do požadovaného množství polévky. Osolíme, opepříme, přidáme kari nebo kurkumu dle chuti a vaříme cca 10 – 15 minut. Hotovou polévku rozmixujeme, případně dochutíme. Posypeme dýňovými semínky, můžeme na talíř přidat lžíci zakysané smetany.

Dýňové špagety

Ingredience:

špagetová dýně (jedna je cca na 2 – 3 porce)

300g mletého masa (hovězí nebo vepřové, případně mix)

1 cibule

olej

5 rajčat

3 stroužky česneku

sůl, pepř, bazalka

Postup

Špagetovou dýni přepůlíme, zbavíme semínek, osolíme, položíme do pekáče vnitřní stranou směrem dolů. Podlijeme cca 2 cm vody. Přikryjeme alobalem a dáme péct na 190* C cca 45 minut. Po upečení pomocí vidličky vyškrabeme vnitřek dýně do špaget (dýně vlásenkuje). Osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli na trošce oleje, přidáme mleté maso, opečeme, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme čerstvou nakrájenou bazalku a prolisovaný česnek. Pod pokličkou podusíme do úplného změknutí masa, mícháme, aby se maso nepřipálilo. Připravenou směs podáváme s dýňovými špagetami. Ozdobíme čerstvým listem bazalky.

Domácí dýňový koláč

Ingredience

300g dýně

150 g máslo 

150 g celozrnná mouka

150g třtinového cukru

50g mletých vlašských ořechů

50ml mléka

kypřící prášek do perníku

2 lžičky skořice

1/2 lžičky drceného hřebíčku

3 vejce

Postup

Mouku, žloutky, rozehřáté máslo, cukr, mléko, hřebíček, skořici a nastrouhanou dýni smícháme v míse. Přidáme kypřící prášek do perníku a zamícháme. Ve zvláštní nádobě vyšleháme bílky a přidáme je do těsta, opatrně promícháme. Nachystané těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme strouhanými ořechy. Pečeme na 175*C na cca 30 minut. To, jestli je koláč upečený zjišťujeme špejlí, na kterou se nám nepřichytává těsto.

Nechte si chutnat a klidně se nám pochlubte, co z dýně děláte vy!

Vaše Cvičky

Komentáře

Přidat komentář