Recept na pampeliškový med

Zahrady a louky nám zežloutly a my se můžeme konečně pustit do pampeliškového medu. Neberte mě za slovíčko. Vím, že se ve skutečnosti nejedná o pravý med, který vyrábí včeličky zastudena a díky svým žlázám, zde se jedná spíše o pampeliškový sirup, ale už naše babičky tomu říkaly med, tak to nebudu nijak snižovat.

Můj postup se možná trochu liší od použitého cukru a doby přípravy. Můžete se také setkat s tím, že se vařené pampelišky mnohem déle louhují a med déle vaří. Mě tento postup ale velmi vyhovuje a jak nám na zahradě vyrostou další pampelišky, udělám další, protože děti ho milují. Ovšem pokud nebude manžel zase rychlejší a všechny mi je neposeká 

Doporučuji sbírat květy pampelišek, když svítí sluníčko a květy jsou krásně otevřené, sbírejte pouze hlavičky, stonky byste potom museli otrhávat.

Potřebovat budete

  • 750ml vody
  • 350g pampelišek (zhruba 380 kusů)
  • 1 bio citrón
  • 750g třtinového cukru (samozřejmě můžete použít i klasický, nebo je namíchat)

Postup

  1. Nejprve si natrhejte pampelišky. Dejte si pozor na místo, kde budete sbírat. Vyhněte se těm, které rostou u silnice, nebo u cesty, kam chodí pejsci vykonávat potřebu.
  2. Pampelišky rozložte na plechy a nechte je odpočinout, často z nich vylezou broučci a jiná havěť. Bacha, může se objevit i pavouk. V takovém případě zachovejte paniku a zakřičte, někdo vás přijde zachránit. Čím déle je necháte odpočívat, tím více se květy zavřou, ale nebojte, nemá to vliv na kvalitu výsledného medu.
  3. Pampelišky dejte do 750g vody a přidejte chemicky neošetřený citron, nakrájený na čtvrtky. Pokud máte chemicky ošetřený, oloupejte ho.
  4. Přiveďte k varu (cca 100 stupňů Celsia) a vařte zhruba 15 minut.
  5. Nechte louhovat 3 hodiny.
  6. Nyní sceďte celý obsah do jiného hrnce, květy vymačkejte, citrony také.
  7. Přidejte třtinový cukr a přiveďte opět k varu. Vařte dalších 40 minut. Během vaření občas míchejte. Pokud se vám bude zdát, že med ne a ne houstnout, nevěšte hlavu, zhoustne až později ve skleničkách.
  8. Ještě horký med nalijte do uzavíratelných sklenic a pevně uzavřete.

No a máte hotovo, mě med perfektně zhoustl. Kdykoliv jsem ho od někoho dostala jako dárek, byl velmi tekutý, takže jsem ho dávala jen do čaje. Teď se dá skvěle mazat na chleba a nesteče.

Budeme velmi rády, když nám napíšete i své tipy a postřehy k receptu.

Lůca&Mary

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů