Recept na vajíčkovou pomazánku

Ať už Velikonoce slavíte, nebo nikoli, jedním z nejvýraznějších prvků tohoto svátku jsou vejce. A to hlavně ta vařená. Přinesl jich váš syn či partner domů zase požehnaně a vy nevíte, co s nimi? Už vás nebaví je jíst samostatně se solí, nebo pokrájené na pečivo? Tak to jste tady správně. Lůca z Krabičkujeme pro vás má skvělý recept na vajíčkovou pomazánku ze změklého másla.

Základ je základ

V obchodech zavřeno a mě je jasné, že bych vás naštvala, kdybych tu vymýšlela suroviny, pro které byste museli letět do obchodu, nebo ke tchýni. To by z přípravy pomazánky možná nebylo nic. My jsme v krabičkách na pomazánky mistři. Aby taky ne. Každý den musíme vymyslet chutnou kombinaci, která bude klientům na pečivu, nebo v krabičce, chutnat. A tak vás možná potěším, když vám napíši, že můžete použít několik možných základů, který doma najdete.

Mezi nejlepší základ vajíčkové pomazánky patří:

  • lučina
  • cottage
  • ricotta
  • měkký tvaroh
  • máslo
  • zakysaná smetana
  • jogurt
  • smetanový sýr
  • vařené luštěniny (cizrna, fazole, hrášek…)
  • luštěniny z konzervy

Pokud zvolíte jakoukoli tekutější formu základu, myslete na to, že to nesmíte přehnat s jejím množstvím, v tom případě by byla pomazánka příliš tekutá a na pečivu by vám nedržela. Základy můžete dle chuti i míchat mezi sebou. Například lučinu s tvarohem, cottage se smetanovým sýrem. Cokoli vás napadne, protože výslednou chuť tomu dodají další suroviny.

Chuť tvoří suroviny

Tvoření pomazánek je velmi kreativní činnost. Otevřete lednici nebo špajzku a jistě najdete mnoho ingrediencí, kterými můžete váš základ obzvláštnit. A protože dnešní pomazánky se točí kolem vajec, pojďme si dát pár příkladů, které se k nim budou hodit.

  • hořčice (dijonská, francouzká, medová, ale i obyčejná)
  • majonéza (s tou to nepřehánějte, opravdu jen pro chuť)
  • pažitka
  • petrželka
  • kopr
  • koření dle chuti (sůl, paprika, pepř, kari…)
  • cibule
  • pórek
  • jarní cibulka
  • sýry (feta, mozzarella, tvrdé sýry)
  • ředkvička
  • rajče
  • paprika
  • mrkev
  • kyselá okurka
  • uzený losos
  • sardelky
  • ančovičky
  • šunka
  • slanina
  • pečené maso

Máte doma jinou surovinu, kterou potřebujete zpracovat a cítíte, že by se vám chuťově hodila? Použijte ji. Dejte si jen pozor na příliš mnoho kombinací dohromady. Nejlepší pomazánka je ta nejjednodušší. Pojďme si ukázat jednu takovou jednoduchou kombinaci, kterou můžete vyzkoušet. Nebo si z výše uvedených příkladů udělejte kombinaci vlastní.

Recept na vajíčkovou pomazánku ze změklého másla:

Ingredience:

5 vajec uvařených natvrdo

120g změklého másla

1 lžíce dijonské hořčice

sůl, pepř

na ozdobu pažitka, kopr, nebo cibulka

Postup:

Vejce do pomazánky zpracováváme za studena. Proto, pokud si je budeme vařit, nechte je vychladnout. Máslo třeme společně se solí (nešleháme) dokud nám nezesvětlá. Ideálně kuchyňským robotem s třecí metlou. Aby se nám máslo dařilo dobře utřít, necháme ho nejdříve povolit cca 30 minut v pokojové teplotě. Do utřeného másla přidáme žloutky z uvařených vajec a třeme další dvě minuty, dokud není máslo dokonale propojené se žloutky. Do hotového základu přidáme pokrájené bílky, hořčici, podle chuti opepříme a promícháme. Mažeme na pečivo a ozdobíme pažitkou, koprem, nebo cibulkou.

Za Cvičky Onlajn Vám přeje dobrou chuť
Lucie Tvrdoňová, majitelka Krabičkujeme.cz

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů