Jak se zbavit nafouklého břicha?

Zbavte se nafouklého břicha a řekněte nadýmání sbohem: Máme 4 praktické rady

I když většinou nebývá škodlivé, dokáže život pořádně znepříjemnit. Nafouklé břicho nevypadá pěkně, ubírá na sebevědomí a stres z bolesti a náhodného (nebo tajného?) úniku plynu a s ním souvisejícího pachu na dobrém rozpoložení nepřidává. To jsou důsledky nadýmání, které je u mnoha z nás na denním pořádku. Poradíme, jak se ho zbavit – nenásilně, snadno a efektivně.

I když se říká, že ženy to nedělají, nebo že voní po fialkách, pravdou je opak – všichni říháme, všichni vypouštíme plyny, a pokud to není nadměrné, je to zcela přirozené. V některých případech, když tato přirozenost zasahuje do každodenního života a ztěžuje nebo znepříjemňuje běžné fungování, je jistě na místě začít obtíž řešit. Pokud vás plynatost trápí dlouhodobě a je spojována se silnými bolestmi břicha, případně s průjmem, zácpou, nevolnostmi, častým pálením žáhy nebo náhlým a nechtěným úbytkem hmotnosti, poraďte se pro všechny případy s lékařem. Běžnou zvýšenou plynatost ale většinou zvládnete vyřešit sami zavedením jednoduchých opatření. O jaká se jedná?

1. Nehltejte a nemluvte při jídle

Náš gastrointestinální trakt neumí vzduch absorbovat, proto tento tělem jen projde – vejde ústy a odejde opačným koncem (někdy ovšem odejde ústy, to v případě, že si říhnete). Někdy se ale v těle hromadí, důsledkem čehož se vám může nafouknout břicho. Proto byste měli eliminovat veškeré zbytečné „polykání“ vzduchu, k němuž dochází zejména, když hodně mluvíte při jídle nebo hltáte. Jídlo si vychutnejte v klidu, každé sousto pořádně rozžvýkejte. 

2. Omezte rizikové potraviny

Pokud tenké střevo postrádá specifické enzymy, může se rozklad některých potravin přesunout do střeva tlustého, což poskytuje hostinu bakteriím vytvářejícím plyn. Takové potíže mohou činit potraviny s vysokým obsahem vlákniny, dále fazole, hrášek, zelí, cibule, brokolice, květák, sušené švestky nebo mléko či lepek, pšeničná bílkovina. Pokud na nadýmání trpíte, veďte si potravinový deníček, abyste zjistili, které pochutiny vám nedělají dobře. Jakmile je identifikujete, není nic jednoduššího, než je vyřadit a vyhnout se tak nepříjemnostem, které vám způsobují. Pokud si se sestavením správného jídelníčku nevíte rady, vsaďte na naše Krabičky nebo se spojte s naší výživovou poradkyní Lůcou, která ze zdravých a chutných potravin sestaví jídelníček na míru, tedy se zohledněním všech specifických požadavků a potřeb.

3. Naučte se správně dýchat

Hluboký vědomý dech nepřináší benefity pouze psychice, prospívá tělu jako celku a může se dokonce pozitivně odrazit na řešení vašich potíží s plynatostí. Když budete dýchat od pánevního dna přes břicho, hrudník až ke klíčním kostem, naplníte dechem celé tělo, snížíte stres a úzkost a zaručíte, že se vzduch nedostane jen ke klíčním kostem a potom přes jícen zase hned ven. Existuje také paralela mezi zvýšenou mírou prožívaného stresu a nepříjemnou plynatostí a s tím souvisí osa mozek-střevo: Znamená to, že uklidnění mozku nastolené hlubokým vědomým dechem pomáhá regulovat autonomní nervový systém nacházející se v gastrointestinálním traktu, což může vést k menší produkci plynu a tedy plochému břichu, které ztratí známky nafouknutí. 

4. Hýbejte se

Pravidelný pohyb je mocný lék. Se správným přístupem platí i na otravné nadýmání. Jak to funguje? Cvičením docílíte toho, že potraviny projdou přes gastrointestinální trakt rychleji, což zlepšuje střevní peristaltiku, potíže se zácpou, nadýmáním i plynatostí. Zkuste každý den ráno začít sklenkou vody a následně nějakým příjemným pohybem – ať už jakoukoliv oblíbenou lekcí jógou, svižnou chůzí nebo během – a uvidíte, jak se vám vyprazdňovací cyklus srovná. Pokud se k pohybu sami nemůžete donutit nebo vám schází inspirace, přihlaste se k online programu Cvičky Onlajn, kam každý týden přidáváme tři zábavné lekce různých druhů tance, posilování a fitness. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů