Jaro se už více než měsíc snaží prosadit a konečně se mu to začíná dařit. Slunce nabírá na intenzitě a dny se stále prodlužují. Konečně přichází teplejší a světlejší polovina roku. Jak přivítat jaro v kuchyni, jak obměnit jídelníček, co do něj patří a co ne?
Jarní období přímo vybízí k novým začátkům, sluníčko a čerstvý vzduch, na němž začínáme trávit stále více času, v nás probouzejí chuť vykročit směrem k lepším zítřkům. Promítněme tuto motivaci i do stávajícího jídelníčku, obohaťme ho o čerstvé a sezónní potraviny a vnesme svěžest, kterou pociťujeme venku, i na své talíře. Na co se v jarním jídelníčku zaměřit, co by v něm nemělo chybět a proč?
Začněme tím, že si zase zvykneme vkládat do nákupního košíku více čerstvé zeleniny a ovoce. I když žijeme v době, kdy jsou tyto potraviny běžně dostupné i přes zimu, v chladných měsících míváme tendenci konzumovat spíše tepelně upravené potraviny, které nás zahřejí. To ale nyní končí, ke slovu se zase dostává čerstvost, kterou nejlépe pocítíme právě z ovoce a zeleniny.
Zkusme začít jednoduše tím, že ke každé denní porci přidáme ovoce nebo zeleninu. Ke snídani a svačině kousek ovoce, k obědu zeleninovou přílohu, ke svačině nakrájenou zeleninu a k večeři zeleninový salátek. Ovoce a zelenina jsou plné vitaminů, vody a vlákniny, dodají potřebné živiny, zasytí nás a ukojí naše chuťové buňky, takže toho ve výsledku možná i méně sníme a budeme přirozeně hubnout.
Jakmile si osvojíme zvyk dopřát si ke každému jídlu ovoce a zeleninu, máme způli vyhráno, protože čerstvost se na našem stole a na našich talířích (nebo v krabičkách) zabydlí a my si s ní začneme rozumět. Můžeme tedy pokročit dále a dát šanci klíčkům, které symbolizují nový život, zrod, energii mládí, pučení a rozpuk, nové začátky a vyhlídky na dobré dny. Kromě toho jsou nabité množstvím vitaminů a minerálů a jsou dobře stravitelné, dokonce lépe než jejich „dospělé“ verze.
Klíčit můžeme luštěniny, obiloviny, zeleninu… A to buď sami doma nebo můžeme klíčky koupit už naklíčené, dávejte si ovšem pozor, abyste je rychle spotřebovali, mají tendenci se kazit. A co s nimi v kuchyni? Chutnají jen tak samotné, můžete jimi posypat chléb s pomazánkou, salát, polévku nebo zeleninovou oblohu, případně bramborovou kaši či jakoukoliv jinou přílohu nebo i hlavní jídlo. Klíčky jsou neskutečně variabilní a skvěle chutnají, dejte jim šanci a uvidíte, že si je zamilujete.
Vodu obsahuje každá naše buňka, její příjem je zásadní pro to, abychom přežili. Člověk bez vody dlouho nepřežije, protože ji ke svému fungování potřebuje celé tělo. Na pitný režim bychom měli myslet celoročně, s počátkem jara si můžeme znovu uvědomit důležitost pravidelného příjmu vody a dát ji v jídelníčku vyšší prioritu.
Pokusme se vyřadit sladké nápoje, které nás zaplácávají prázdnými nevyužitelnými kilokaloriemi a popíjejme čistou vodu, kterou můžeme doplnit ovocem, bylinkami, případně i zeleninou – nechme ve vodě luhovat a potom slijme, pijme ji jen tak samotnou nebo ozvláštněme tradiční kombinací máty, případně meduňky, a citronu. Nečekejme na pocit žízně, ale hlídejme si, abychom každý den vypili alespoň 35 mililitrů vody na kilogram tělesné hmotnosti.
Zaměřujme se na potraviny, které jsou sezónní a které pocházejí z našeho bezprostředního okolí (ideálně). Pokud máme zahrádku, využijme toho a jezme to, co si můžeme sami vypěstovat. V jarním jídelníčku by měly převažovat skutečné potraviny jako jsou luštěniny, obiloviny a pseudoobiloviny, čerstvé ovoce a zelenina, také oříšky a semínka.
V podstatě to není žádná věda, jde jen o to přemýšlet a naslouchat svému tělu. Dopřejme mu, co požaduje, ale dejme mu to prostřednictvím nutričně plnohodnotného a skutečného jídla, neuchylujme se ke zpracovaným svačinkám. Jakmile si zvykneme na kvalitu, už nebudeme chtít slevit a věřte, že se to projeví nejen na těle, ale i na psychice. U nás v Krabičkujeme máte jistotu, že váš jídelníček bude pestrý, čerstvý a přirozený.
Krásný den a mnoho jarní energie vám přeje
Lůca & Mary