Konečně jsme se dočkali sněhu a zima nám ukazuje svou ladovskou tvář. Společně s tím klesají teploty a probouzíme se do poměrně chladných rán. V takovém mrazivém čase ráno do žaludku nejlépe sedne něco teplého, sytého a dobře stravitelného. Tedy ideálně nějaká chutná kaše. Přinášíme pár receptů.
Možná rádi snídáte vločky s jogurtem, ale v zimě nemůžete po ránu studený jogurt vytažený z lednice ani cítit. Nezoufejte, skvělou alternativou se mohou stát výborné kaše, které zasytí na dlouhou dobu, na nichž si pochutnáte skoro jako na vánočce, štole nebo cukroví a jejichž příprava vám zabere jen pár minut. Vyzkoušejte některý z našich receptů a přesvědčte se o tom na vlastní kůži!
Namočte přes noc amarant (60 g) s datlemi (20 g) a dýňovým semínkem (10 g). Ráno jen nechte pod pokličkou na mírném ohni probublat do vzniku kaše. Stáhněte z plotny, vmíchejte lžičku kokosového oleje, zasypejte skořicí. Datle krásně osladí, není již třeba doslazovat, kdo by přece jen chtěl, může vmíchat lžičku medu. Výborně chutná i zasypáno karobem.
Připravte si 60 g pohanky, 10 g chia semínek, dvě mandarinky, šálek vody, skořici a med či jiné sladidlo podle chuti. Smíchejte, nechte přes noc v lednici odležet, ráno lehce přihřejte a vychutnávejte.
Nachystejte si 25 g kukuřičné krupice, 25 g hladké kukuřičné mouky, sušené meruňky (10 g), kešu ořechy (15 g), med nebo nějaký sirup (čekankový, datlový, javorový) a skořici. Zalijte šálkem vroucí vody, pořádně promíchejte, aby se neutvořily hrudky. Přikryjte talířkem a nechte chvíli odstát. Jakmile směs změkne a zhoustne do konzistence kaše, pusťte se do ní.
Přes noc namočte pohanku (50g), rozinky (10g) a karob (5g). Ráno prohřejte a vmíchejte roztlačený banán.
Půl šálku ovesných vloček zalijte zhruba šálkem vroucí vody, přikryjte a nechte nabobtnat, občas můžete promíchat. Nejlepší jsou jemné ovesné vločky. Jakmile vločky vsáknou vodu a směs nabyde krémovitější konzistence, vmíchejte roztlačený banán. A máte hotovo, výborná snídaně je na světě. Možno osladit lžičkou medu či džemu, ozvláštnit lžičkou arašídového másla, skořicí či karobem.
Mezi ingredience patří 5 g chia semínek, 5 g karobu, 30 g sušeného banánu, stejné množství kokosové a kukuřičné hladké mouky. Na dochucení budete potřebovat skořici a med, případně sirup. Vše smíchejte a postupně, za stálého míchání (aby se nevytvořily hrudky) přilévejte vodu až do požadované konzistence. Kaše je krásně hustá a hodně sytá.
Připravte si 30 g kokosové mouky, ovesných otrub a sušeného ananasu, k tomu 5 g chia semínek a karobu, k tomu med na případné doslazení. Vše smíchejte, zalijte odhadem šálkem vroucí vody a pořádně promíchejte (zase pozor na hrudky). Přikryjte, nechte 5.10 minut odstát a potom už si jen užijte hustou, krémovou a lahodnou kaši, která zahřeje a zasytí na hodně dlouho.
Dobrou kašovou!
Lůca a Mary