Víkendy mohou znamenat krizové úseky, kdy může být snadné sklouznout zpět ke starým návykům a zkazit to, co přes týden budujete. Jak se toho vyvarovat?
Se snídaněmi a svačinami obvykle o víkendech problém nebývá: neuděláte chybu, když k snídani zvolíte ovesnou či pohankovou kaši, Na které jsme vám nedávno pár restů poskytli v článku Recepty na zimní kašičky, co zahřejí tělo i duši, dále například vločky s jogurtem a banánem; celozrnné pečivo s máslem, šunkou a sýrem. Na dopolední svačinku se hodí ovoce, třeba s ořechy, jogurtem, tvarohem či zakysanou smetanou, odpoledne si můžete upéci zdravou bábovku, ukuchtit zdravou pomazánku, kterou můžete najít například v článku na brokolicovou pomazánku nebo se inspirovat snídaňovým menu. Kamenem úrazu ovšem bývají obědy a večeře. Abyste netápali, připravili jsme si pro vás pár tipů – porce jsou vždy pro jednoho člověka.
75 g červených fazolí; 100 g vařené kukuřice; 30 g balkánského sýra; sušený česnek, sůl, pepř, sladká paprika, olivový olej
Fazole namočíme na několik hodin. Pod pokličkou na mírném ohni necháme do změknutí probublat. Ke konci přihodíme kukuřici a necháme dovařit. Odstavíme, scedíme, vmícháme lžičku olivového oleje, sůl, pepř, sušený česnek, lžičku sladké papriky. Posypeme balkánským sýrem.
Špalda zrno 60 g; Špenát mražený 100 g; tempeh smažený 10 g; sůl, salátové bylinky, olivový olej
Špaldu namočíme asi na hodinu, přivedeme k varu pod pokličkou a vaříme na mírném ohni do vsáknutí vody. V půlce doby varu přihodíme mražený špenát a vaříme dál. Těsně před koncem přihodíme smažený tempeh nakrájený na malé kousky a ještě chvíli provaříme. Celkově vaříme zhruba 30-40 minut, do vsáknutí vody. Odstavíme, smícháme s trochou olivového oleje, soli a posypeme salátovými bylinkami. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme chvilku dojít do smíšení chutí.
40 g kukuřičné polenty; 1/4 dýně hokkaido; mozzarella; sůl, sušený česnek
Polentu zalijeme šálkem vody, vaříme do vzniku husté kaše. Menší pekáček vypláchneme studenou vodu, nalijeme do něj polentu a necháme ztuhnout (pro urychlení procesu možno vložit do ledničky). Syrovou hokkaido nastrouháme, smícháme se solí a sušeným česnekem – směs užijeme jako „pesto“ a potřeme jím ztuhlou polentu (pizzu). Zasypeme nastrouhanou mozzarellou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, asi 15-20 minut (než se rozteče sýr).
Brokolice; bílý jogurt + česnek, sůl, pepř, pažitka; špalda zrno 30 g
Brokolici uvaříme, nebo jen spaříme. Špaldu několik hodin předem namočíme, potom necháme na mírném ohni pod pokličkou probublat do změknutí – cca 30 minut. Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, solí, pepřem. Vše smícháme, posypeme pažitkou, bazalkou nebo petrželovou naťí.
100 g brokolice; bílý jogurt, bílek, olivový olej, sůl, pepř, salátové bylinky
Brokolici omyjeme, natrháme na růžičky, vložíme do zapékací mističky vymazané olivovým olejem. Jogurt smícháme s bílkem, solí, pepřem a bylinkami. Touto směsí polijeme brokolici – a trochu promícháme, aby se pěkně namočily a nasákly všechny růžičky. Vložíme do trouby, pečeme na 250 stupňů asi půl hodiny, průběžně kontrolujeme.
40 g cizrny; 30 g tofu natural; 100 g čerstvého baby špenátu; olivový olej, balsamikový ocet, sůl, pepř, sušená bazalka
Cizrnu několik hodin předem namočíme a na mírném ohni pod pokličkou vaříme do změknutí. Ke konci varu přihodíme nakrájené tofu. Chvíli necháme probublat, stáhneme z plotny a odlijeme vodu. Přidáme lžičku olivového oleje, dvě lžíce balsamikového octa, sůl, pepř a smícháme s čerstvým baby špenátem. Nakonec posypeme sušenou bazalkou.
Přejeme příjemné víkendové vaření!
Lůca & Mary