Zahrady a louky nám zežloutly a my se můžeme konečně pustit do pampeliškového medu. Neberte mě za slovíčko. Vím, že se ve skutečnosti nejedná o pravý med, který vyrábí včeličky zastudena a díky svým žlázám, zde se jedná spíše o pampeliškový sirup, ale už naše babičky tomu říkaly med, tak to nebudu nijak snižovat.
Můj postup se možná trochu liší od použitého cukru a doby přípravy. Můžete se také setkat s tím, že se vařené pampelišky mnohem déle louhují a med déle vaří. Mě tento postup ale velmi vyhovuje a jak nám na zahradě vyrostou další pampelišky, udělám další, protože děti ho milují. Ovšem pokud nebude manžel zase rychlejší a všechny mi je neposeká
Doporučuji sbírat květy pampelišek, když svítí sluníčko a květy jsou krásně otevřené, sbírejte pouze hlavičky, stonky byste potom museli otrhávat.
No a máte hotovo, mě med perfektně zhoustl. Kdykoliv jsem ho od někoho dostala jako dárek, byl velmi tekutý, takže jsem ho dávala jen do čaje. Teď se dá skvěle mazat na chleba a nesteče.
Budeme velmi rády, když nám napíšete i své tipy a postřehy k receptu.
Lůca&Mary